woensdag, 19 december 2012

Nieuwsbrief 4

 
Als u deze nieuwsbrief niet kunt zien, klik dan hier

Nummer 4, december 2012
LET OP: HET TELEFOONNUMMER VAN HET PLATFORM IS GEWIJZIGD. NIEUW NUMMER: 072-5753640

Nieuws van In voor Zorg

Op de valreep van het jaar heeft het projectteam van In voor Zorg groen licht gegeven voor het Plan van Aanpak dat de beide coaches Arjen Jeninga en Jeroen Schumacher met het Platform hebben opgesteld. De komende anderhalf jaar zullen de coaches het Platform begeleiden op de weg naar een toekomstbestendig samenwerkingsmodel. Een regiegroep vanuit het Platform zal het plan in januari met de coaches verder uitwerken en een planning maken voor het traject. 

Nieuwe projectleider

Ten behoeve van het ontwikkelingstraject met In voor Zorg is bestuurlijk secretaris Hanneke Bonfrer vrijgemaakt als intern projectleider. Haar taken als projectleider van de projecten van het Platform zullen per 15 januari worden overgenomen door Anneke Wienema. Anneke Wienema is nu nog werkzaam bij MEE Noordwest -Holland. Mantelzorgondersteuning en informele zorg horen daar tot haar aandachtsgebieden. Als projectleider Maatschappelijke Ontwikkeling had zij bij MEE al veel contacten met verschillende gemeenten in het werkgebied van het Platform Dementie. Contacten, die ze in haar nieuwe functie voor het Platform Dementie zeer goed zal kunnen gebruiken. Anneke Wienema heeft een aanstelling bij het Platform voor 16 uur per week. Informatie over haar werkdagen en bereikbaarheid worden op de website vermeld, zodra deze bekend zijn.


Campagne Goede Maatjes 

Eind november is de regionale campagne Goede Maatjes van start gegaan voor de werving van maatjes voor thuiswonende mensen met dementie. Maatjes komen niet om zorg over te nemen, of als oppas, maar om met de persoon met dementie iets te ondernemen waar beiden plezier aan beleven. Zo stellen zij mensen met dementie in staat om zo lang mogelijk actief te blijven en hun ‘normale’ leven voort te zetten. De campagne is hard nodig, want vrijwilligers voor mensen met dementie zijn niet eenvoudig te vinden. Bij de campagne werkt het Platform samen met vrijwilligers- en welzijnsorganisaties en gemeenten in de regio.  
 

Bussen voor Goede Maatjes  

In het kader van de campagne rijden tien bussen met campagnebestickering door de regio. Deze zijn beschikbaar gesteld door Jan de Wit Group in samenwerking met Tata Steel. De bussen worden ingezet voor het vervoer van personeelsleden naar en van Tata Steel in Velsen-Noord. Op 14 december is de eerste bus symbolisch aan het Platform overgedragen.
Meer informatie over de campagne is te vinden op de website  Campagnemateriaal in de vorm van posters en flyers is te bestellen bij het bureau van het Platform Dementie Noord-Holland Noord: platformdementie@magentazorg.nl .
 
 

En dan nog dit

  • Het Platform Dementie heeft deelgenomen aan het inspectiebezoek geïntegreerde netwerkzorg dementie. Met dank aan de snelle en bereidwillige medewerking van velen is het gelukt om de inspectie een realistisch beeld te geven van de samenwerking in de regio. Het definitieve rapport wordt medio januari verwacht en zal naar verwachting aanknopingspunten bieden voor ons In voor Zorg-traject.
  • Het project Bewegen op maat slaat met name in de gemeente Heiloo goed aan. Er wordt nauw samengewerkt met het vrijwilligersinformatiepunt in de gemeente. De vrijwilligers halen deelnemers thuis op om samen te sporten en brengen ze na afloop weer naar huis. Andere locaties van het project zijn te vinden op de website.
  • Eind februari komt de dementiesimulator naar Alkmaar. In de simulator kunnen mensen in de belevingswereld stappen van iemand met (beginnende) dementie. De kosten bedragen normaal zo’n       € 200,00 per persoon voor een sessie van een uur. Bij voldoende belangstelling kan het Platform mogelijk een lager tarief bedingen. Meer informatie over de simulator is te vinden op intodementia.nl. Belangstellenden kunnen zich melden via platformdementie@magentazorg.nl . Doe dit voor 15 januari!
  • Begin januari wordt het evaluatierapport verwacht van het Thuisteam Dementie: een initiatief om de afstemming tussen hulp- en zorgverleners in de thuissituatie van mensen met dementie te verbeteren. Het Thuisteam is in 2009 gestart als pilot in de gemeente Heerhugowaard, met een kleine 20 cliënten. Eind 2012 wordt de werkwijze bij bijna 200 cliënten toegepast.
  • Signalenkaarten op? Bij het bureau van het Platform Dementie zijn ze nog volop te bestellen. Ook informatieboekjes over het Platform Dementie zijn nog in ruime mate voorradig. Van de boekjes Zegt U het Maar van Angèle Jonker, die vorig jaar ter gelegenheid van Wereld Alzheimer Dag in de regio zijn verspreid, zijn nog enkele exemplaren beschikbaar. Neem voor informatie en bestellingen contact op met het bureau via platformdementie@magentazorg.nl .
  • Wie de informatiebijeenkomst van de campagne Goede Maatjes in ZIjpe heeft bezocht, heeft daar kunnen kennismaken met Het Geheugenkoor: een koor voor thuiswonende mensen met dementie naar het voorbeeld van Engelse Brain Choir. Het Geheugenkoor is er nu nog alleen in Alkmaar, maar de initiatiefnemers willen hun kennis en ervaring graag overdragen zodat dit initiatief op meer plaatsen van de grond kan komen. Informatie is te verkrijgen via het bureau van het Platform Dementie of geheugenkooralkmaar@gmail.com.
  • Heeft u een linkedin-account? Meld u dan aan bij de linkedin-groep van het Platform Dementie. U blijft dan op de hoogte van de meest actuele ontwikkelingen en kunt eenvoudig in contact komen met collega’s van binnen en buiten de regio.
  • Het Platform Dementie is verhuisd. Het nieuwe postadres is: Postbus 123, 1700 AC in Heerhugowaard. Telefoonnummer: 072-575 36 40. Maildres: platformdementie@magentazorg.nl.

         

De medewerkers van het bureau wensen u fijne feestdagen en een gezond en gelukkig 2013.
 

 
Platform Dementie NHN
Wenst u geen nieuwsbrief meer van ons te ontvangen, klik dan hier