dinsdag, 13 december 2011

1e nieuwsbrief Platfom Dementie NHN

Als u deze nieuwsbrief niet kunt zien, klik dan hier
Platform Dementie NHN

Nieuwsbrief nummer 1 Platform Dementie

tVia de digitale nieuwsbrief van het Platform Dementie NHn willen wij u informeren over onze activiteiten, actuele ontwikkelingen en de voortgang van onze projecten. De nieuwsbrief zal ongeveer tien keer per jaar verschijnen. Wilt u zelf kopij aanleveren of een bijeenkomst melden? Dat kan via ons mailadres: info@platformdementie-nhn.nl

 
 

Beter in beweging

Bewegen is gezond, daarover is geen discussie. Juist als je ouder wordt is het belangrijk om actief te blijven. Voor mensen met dementie is dat vaak lastig. Bij een reguliere sportclub voelen zij zich niet zo thuis en aangepaste accommodaties zijn er nauwelijks. Maar daar gaat verandering in komen. De Platformpartijen Evean, Geriant en Alzheimer Nederland starten gezamenlijk het project Beter in Beweging. Het project stelt mensen met dementie in staat samen met hun mantelzorger (of een vrijwilliger) te sporten onder deskundige begeleiding. Zeker zo belangrijk als het sporten is het sociale aspect: al sportend kunnen mantelzorgers elkaar ontmoeten, ervaringen uitwisselen en van elkaar leren in een informele setting. Meer informatie vindt u op de website.

 
 

Goede maatjes

Het merendeel van de mensen met dementie zal in de toekomst thuis verblijven. Dat trekt een enorme wissel op de mantelzorger (als die er al is). De ondersteuning van mensen met dementie thuis door vrijwilligers wordt dan ook steeds belangrijker. Het Platform Dementie is gestart met het project Goede Maatjes. In het project trekt een groot aantal vrijwilligersorganisaties gezamenlijk op in de werving, scholing en begeleiding van vrijwilligers.  Er is een projectteam samengesteld uit de deelnemende organisaties. De komende maanden zal het team zich gaan bezighouden met het opzetten van een wervingscampagne en het uitdenken en ontwikkelen van een scholingsprogramma voor dementievrijwilligers. Meer informatie vindt u op de website.

 
   

Mantelzorgnieuwsbrief

Stichting Geriant geeft al enige tijd een digitale mantelzorgnieuwsbrief uit. Deze krijgt vanaf december een meer regionaal karakter. De nieuwsbrief is in de eerste plaats bedoeld voor mantelzorgers, maar ook interessant voor vrijwilligers, medewerkers en overige belangstellenden. In begrijpelijke taal wordt onder meer informatie gegeven over de verschillende vormen van dementie, het dementieproces, en de beschikbare mantelzorgondersteuning. U kunt zich aanmelden voor de mantelzorgnieuwsbrief via de website van Geriant.

 
 

Op weg naar de toekomst

Vanaf 2013 zullen gemeenten verantwoordelijk worden voor de inkoop van ‘begeleiding’: een functie die nu nog hoort tot de AWBZ. Dat heeft ook voor de aanbieders in het Platform Dementie verstrekkende gevolgen, al was het maar omdat zij niet langer te maken hebben met één zorgkantoor, maar hun diensten zullen moeten ‘verkopen’ aan vaak meerdere gemeenten. Het Platform Dementie onderzoekt de komende maanden of het mogelijk is om, binnen alle regels van mededinging, gezamenlijk een totaalpakket aan diensten te bieden voor de ondersteuning en begeleiding van mensen met dementie thuis.

 
 

Tot slot:

- Op de website www.alzheimerexperience.nl kunt u zelf ervaren hoe het is om te leven met dementie. Via een interactief programma kunt u de wereld ervaren door de ogen van iemand met Alzheimer, diens mantelzorger, of de hulpverlener.
- Prof. Dr. Philip Scheltens van het Alzheimer Centrum van de VU heeft op 28 november een informatiebank dementie-onderzoek gelanceerd. Op de website staan in begrijpelijk Nederlands de resultaten van vele relevante onderzoeken. Met de website willen de initiatiefnemers deze kennis voor een breder publiek toegankelijk maken. http://www.modernedementiezorg.nl/onderzoeken.php
- Bent u actief op linked-in? Sluit u dan aan bij de linked-in groep van het Platform Dementie NHN en maak optimaal gebruik van uw netwerk.
   

 
Platform Dementie NHN
Wenst u geen nieuwsbrief meer van ons te ontvangen, klik dan hier