vrijdag, 20 juli 2012

Nieuwsbrief 3

 
Als u deze nieuwsbrief niet kunt zien, klik dan hier
Platform Dementie NHN

Nummer 3, juli 2012

Rapportage zorgkosten VGZ

Verzekeraar VGZ heeft onderzoek laten doen naar de kosten en opbrengsten van casemanagement bij dementie. Het onderzoek toont aan, dat casemanagement volgens het model dat in onze regio Noord-Holland-Noord is ontwikkeld en hier op grote schaal wordt ingezet een forse besparing oplevert op de kosten van dementiezorg. In dit model staan vroegtijdig ingrijpen en continue begeleiding door één goed opgeleide professional centraal. Het onderzoek doet ook een beroep op gemeenten om in te zetten op vroegsignalering en preventie. De volledige onderzoeksrapportage is te downloaden via de website van het Platform Dementie
 

In voor Zorg

De samenwerking tussen de organisaties in het Platform Dementie heeft tot nu toe het karakter van een netwerkorganisatie, waar de nadruk ligt op het delen van kennis en het gezamenlijk optrekken bij de ontwikkeling van initiatieven. Steeds meer ondervindt het Platform daarvan de beperkingen: door het ontbreken van een formele status kan het Platform bijvoorbeeld geen subsidie-aanvragen doen, niet optreden als gesprekspartner voor gemeenten en verzekeraars en geen medewerkers aannemen. In het licht van de ontwikkelingen is dat een ongewenste situatie. Daarom heeft het Platform In voor Zorg gevraagd om het te begeleiden in de ontwikkeling naar een meer toekomstbestendige vorm van samenwerking. De zomermaanden worden benut voor de selectie van een coach en het opstellen van een plan van aanpak. Door een subsidie van VWS zijn aan de ondersteuning van In voor Zorg voor het Platform geen kosten verbonden.

Zorgstandandaard Dementie

Eind mei is het definitieve concept gepresenteerd van de Zorgstandaard Dementie. In de Zorgstandaard, een gezamenlijk product van Alzheimer Nederland, Vilans en 28 beroepsorganisaties en brancheverenigingen, worden richtlijnen gegeven voor goede, integrale dementiezorg. Het Platform gaat in het najaar bezien hoe de Zorgstandard kan worden gebruikt in onze regio.
De Zorgstandaard en een samenvatting van de hoofdlijnen zijn beide te downloaden via de website van het Platform.
 

Bewegen op maat

Bewegen heeft een bewezen positieve invloed op de werking van de hersenen. Daarnaast is het goed voor de sociale contacten. Maar voor mensen met (een vermoeden) van dementie is de drempel naar een sportschool of een sportclub vaak te hoog. Daarom is het Platform met een aantal sportscholen in de regio het project Bewegen op Maat gestart. Bij de deelnemende sportscholen kunnen mensen met een (vermoeden van) dementie bewegen op hun eigen niveau, onder begeleiding van een instructeur die daarvoor een speciale training heeft gekregen. Het aanbod verschilt per sportschool. Kijk voor deelnemende locaties op de website van het Platform Dementie.
 

Gevolgen eigen bijdrage

Sinds 1 januari van dit jaar moeten cliënten van de GGZ een jaarlijkse eigen bijdrage betalen van tweehonderd euro. Ook de casemanagers van Geriant vallen helaas onder deze maatregel. Het aantal nieuwe cliënten is in de eerste maanden van dit jaar met 16% afgenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het Platform vindt dat een zorgwekkende ontwikkeling, zeker in het licht van de rapportage van VGZ die juist de effectiviteit van het casemanagement aantoont. De maatregel treft niet alleen Geriant, maar indirect ook de partners in het Platform. Het Platform beraadt zich dan ook op mogelijkheden op het casemanagement volgens het huidige model voor cliënten in de regio veilig te stellen. 
 
 

Goede Maatjes  

Het is een tijdje stil gebleven rondom het project Goede Maatjes. Achter de schermen zijn er echter volop ontwikkelingen. Zo wordt er door een werkgroep gewerkt aan een regionale wervingscampagne voor dementievrijwilligers, die komend najaar van start moet gaan. Ook worden er stappen gezet in de bundeling van scholing. Werd deze eerst nog per organisatie aangeboden, nu zitten vrijwilligers van verschillende organisaties tijdens de cursus bij elkaar. Dat is niet alleen efficiënter, maar biedt organisaties ook de kans om van elkaar te leren. Het Zorgkantoor Noord-Holland Noord steunt dit project tijdens de opbouwfase. 
 

En dan nog dit

  • Met ingang van dit jaar is het Platform Dementie uitgebreid met een aantal nieuwe organisaties. Aangesloten zijn Warm Thuis, Zorgbedrijf Noord-Holland, Priva Zorg Noord-Kennemerland, Polder Residence/TDC  en JonkersZorg. Voor een actueel overzicht van de deelnemers en de links naar hun websites kijkt u op de website van het Platform Dementie.
  • Het PG Café dat op 6 juni in Wognum werd gehouden in Wognum trok met 90 gasten een record aantal bezoekers. Het eerstvolgende PG Café na de zomer is op 18 oktober in De Nieuwpoort in Alkmaar.
  • In de gemeente Zijpe is in mei een uniek ontmoetingscentrum geopend, waar de buitenbeleving centraal staat. In De Tuin kunnen mensen met dementie buiten bezig zijn, hun eigen groenten verbouwen, samen koken met de zelfgeteelde groenten of gewoon lekker genieten van de buitenlucht. De Tuin is een gezamenlijk project van Wonen Plus Welzijn, Woonzorggroep Samen, Geriant en de gemeenten Schagen en Zijpe.
  • Beleidsadviseur Wilma Spijkers van Omring en Angèle Jonkers van JonkersZorg hebben samen een lesboek ontwikkeld voor de opleidingen Zorg en Welzijn met als titel Kleinschalig Zorgen. Het lesboek is vanaf augustus te verkrijgen via Reed Business.
  • Benieuwd naar alle activiteiten van het Platform Dementie? Het Platform heeft een tussenevalatuatie uitgebracht waarin alle projecten zijn beschreven, inclusief de behaalde resultaten tot nu toe. De evaluatie is gratis op te vragen bij het bureau van het Platform Dementie, of te downloaden via de website.
  • Heeft u een linkedin-account? Meld u dan aan bij de linkedin-groep van het Platform Dementie. U blijft dan op de hoogte van de meest actuele ontwikkelingen en kunt eenvoudig in contact komen met collega’s van binnen en buiten de regio.
Platform Dementie NHN
Wenst u geen nieuwsbrief meer van ons te ontvangen, klik dan hier