maandag, 30 november -1

Nieuwsbrief nr 6

Als u deze nieuwsbrief niet kunt zien, klik dan hier
Platform Dementie NHN

Nummer 6, februari 2014

   

Regiorapportage Dementie Monitor

Begin dit jaar is hij weer verschenen: de regionale eindrapportage van de Dementie Monitor. Middels deze Monitor heeft het Platform onderzocht hoe ver de gemeenten in de regio zijn met de ontwikkeling van hun dementiebeleid. Ten opzichte van de Monitor uit 2010 is er een lichte verbetering te zien, vooral als het gaat om bewustwording. Dit heeft zich echter nog lang niet overal vertaald in beleid. Overall is de score dan ook nog steeds onvoldoende (een 4,6 tegen een 4,3 in 2010).

De gemeente Schagen kwam als beste uit de bus, evenals in 2010. Schagen heeft dat vooral te danken aan het voorzieningenniveau (met onder meer een Alzheimer Café en een ontmoetingscentrum), de samenwerking met aanbieders en de regionale afdeling van Alzheimer Nederland en de actieve opstelling van de gemeente. Ook heeft Schagen als één van de weinige gemeenten een aandachtsfunctionaris voor dementie in de lokale Wmo-raad.

Aan het verschijnen van de regiorapportage is ook in de regionale en lokale pers veel aandacht besteed.  Projectleider Anneke Wienema en haar collega Hanneke Bonfrer zijn graag bereid om een presentatie te geven over dementie voor Wmo-raden, het gemeentebestuur of de gemeenteraad, of een informatiebijeenkomst voor gemeenten te verzorgen. Verschillende gemeenten zijn al op de uitnodiging ingegaan. Voor informatie of het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met het Platform.
 
 

Familias

Het Platform Dementie heeft van Geriant de coördinatie overgenomen van de digitale mantelzorgnieuwsbrief Familias. De nieuwsbrief is bestemd voor familieleden en naasten van mensen met dementie in de regio Noord-Holland Noord. Familias bevat praktische tips, ervaringsverhalen en actueel nieuws over ontwikkelingen op het gebied van dementiezorg.

Familias heeft nu een kleine 2000 abonnees, meest mantelzorgers van cliënten van Geriant. De doelstelling is dit aantal binnen twee jaar te verdubbelen, onder meer door de nieuwsbrief actief aan mantelzorgers aan te bieden. Aan alle zorgorganisaties wordt dan ook gevraagd om Familias onder de aandacht te brengen en een structurele plek te geven in hun voorlichting aan familie en mantelzorgers. 

De redactie van Familias is te bereiken via info@mantelzorgnieuwsbrief.nl. Inschrijven voor de nieuwsbrief kan via de website.De nieuwsbrief is gratis.
 
 

Update In voor Zorg-traject

De afgelopen maanden heeft een projectgroep van professionals zich in opdracht van het Platform gebogen over de inhoudelijke invulling van dementiezorg in de toekomst. Geen eenvoudige opgave, want de wereld verandert in hoog tempo. Daarnaast zijn verkennende gesprekken gevoerd met onder meer gemeenten en de huisartsenorganisaties.

Gaandeweg werd duidelijk, dat de bestuurlijke en organisatorische inrichting van de zorg een bepalende factor zal zijn voor een succesvolle samenwerking. De beide coaches van In voor Zorg hebben daartoe een verkenning uitgevoerd onder de bestuurders van alle betrokken organisaties in de regio. Deze elementen vormen de bouwstenen op basis waarvan het vervolg van het traject wordt vormgegeven. In zijn vergadering van februari zal het Platform Dementie zich hier over uitspreken.
 

Warmer Welkom

Families geven al jaren aan niet echt tevreden zijn over de overgang naar een verpleeghuis. Niet voor de cliënt, maar ook niet voor henzelf. Wat willen ze? Een vast aanspreekpunt tijdens het gehele verhuisproces. Een warme en persoonlijke overdracht van casemanager naar evv. En een huisbezoek vanuit de zorginstelling in de periode dat de cliënt op de wachtlijst staat. Dat zijn een paar van de aanbevelingen die de projectgroep Warmer Welkom doet om de verhuizing naar een verpleeghuis voor de cliënt en diens mantelzorger beter te begeleiden. Alle verpleeghuizen in de regio hebben de aanbevelingen ontvangen met een voorstel voor implementatie. Eind 2014 zal dit met alle betrokken organisaties en cliëntvertegenwoordigers worden geëvalueerd. Vanuit het Platform gaat dan actief worden gekeken wat er in de praktijk met de aanbevelingen is gebeurd.
 
 

Workshop krijgt vervolg

Op verzoek van veel trainers die de workshop Miscommunicatie hebben gevolgd, heeft deze training nu een vervolg gekregen. Was de workshop vooral bedoeld voor bewustwording, tijdens de training ‘Samen delen we de zorg’ krijgen de deelnemers vooral veel praktische handvatten en technieken aangereikt hoe zij het geleerde ook dagelijks in praktijk kunnen brengen. Ook deze cursus wordt gegeven volgens het principe ‘train de trainer’: de workshoptrainers worden geschoold in het overbrengen van de kennis. De trainingen worden opnieuw verzorgd door Bureau TOV. Op die manier kunnen relatief snel veel professionals worden bereikt. De eerste training vond plaats in november 2013. In het voorjaar van 2014 wordt deze herhaald. Op de website vindt u hierover meer informatie, of neem contact op met het Platform.  
 

En dan nog dit

- De initiatiefnemers van Het Geheugenkoor in Alkmaar delen hun ervaringen in het opzetten en begeleiden van een koor voor mensen met dementie in een cursus van drie middagen. De cursusdata zijn 14, 28 maart en 11 april. Meer informatie bij geheugenkooralkmaar@gmail.com.
- Aanbieders in de regio West-Friesland hebben samen een kennisplatform voor mantelzorg opgezet. Aan de het Platform is ook een website verbonden: ikzorg.nu
- Het Stedelijk Museum in Amsterdam maakt kunst toegankelijk voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Maandelijks zijn er speciale rondleidingen. U kunt zich hiervoor rechtstreeks aanmelden bij het museum.
- Het PG Café trekt steeds meer bezoekers. Kijk hier voor de data en thema’s van het PG Café in 2014.
- Er is een linked-in groep van het Platform Dementie. Deze telt al een kleine 200 leden en staat open voor alle medewerkers van platformorganisaties.
- Bewegen op Maat (beweegproject voor mensen met dementie in samenwerking met lokale sportscholen) komt in steeds meer gemeenten beschikbaar. Kijk op de website voor het actuele locatieoverzicht.
- Stichting Jonkerszorg viert deze maanden het vijfjarig bestaan. In verband met het lustrum heeft Jonkerszorg een glossy uitgebracht over het dagelijks leven op woonzorgboerderij Booven Paede.
- Via het project Goede Maatjes hebben zich tot nu toe zo'n 50 nieuwe vrijwilligers bij het centrale coördinatiepunt gemeld.Vrijwilligers die zich rechstreeks bij de deelnemende organisaties hebben gemeld zijn daarin niet meegerekend.
- Het Platform Dementie heeft weer een aantal nieuwe deelnemers. De laatste maanden zijn aangesloten de gemeenten Den Helder, Langedijk en Stede Broec, Stichting Welzijn Heiloo, en Stichting De Wering. Een overzicht van alle deelnemers per regio is te vinden op de website.
- Alzheimer Nederland heeft een app uitgebracht voor mantelzorgers van mensen met dementie, de Alzheimer Assistent. Via de app kunnen mantelzorg snel tips vinden voor praktische problemen, informatie opzoeken en contact leggen met lotgenoten. 
- Van 10 t/m 15 maart is de Week van Zorg en Welzijn. In het hele land vinden er acitviteiten plaats. De week wordt afgesloten met de een open dag. Ook verschillende zorginstellingen in Noord-Holland Noord stellen dan hun deuren open. 
 
Platform Dementie NHN
Wenst u geen nieuwsbrief meer van ons te ontvangen, klik dan hier